Landschapsbeheer Flevoland

15 mei 2017
 

Cursus Maaien met de Zeis bij Schokland

Cursus Maaien met de Zeis bij Schokland

Dit jaar organiseert Landschapsbeheer een cursus maaien met de zeis op zaterdag 3 juni, in samenwerking met Het Flevo-landschap, bij Schokland. Deze cursus van één dag bestaat uit 3 onderdelen: hoe maai ik goed met de zeis, hoe maak ik de zeis scherp (haren van de zeis) en staat de zeis wel goed aan de steel?
Deze basiscursus geeft een goede start om de kunst van het maaien met de zeis te leren.

Werken met de zeis lijkt een fluitje van een cent. Maar wie het eens probeert,  weet wel beter. Goed maaien met de zeis is een kunst, maar een kunst die te leren is. Tijdens de cursus is er een mobiele smid aanwezig, die de zeis afstelt op de eigen lichaamslengte zodat je er prettiger mee werkt. Na afloop neem je een goede zeis en goede basistechnieken mee naar huis.

De dag is van 9.30 uur tot ongeveer 15.30 uur. Voor vrijwilligers van Landschapsbeheer is de cursus gratis. Overige belangstellenden betalen € 65,- , exclusief de eventuele aanschaf van een zeis. Deelnemers kunnen via Landschapsbeheer een professionele zeis aanschaffen of een zeis lenen voor de cursusdag. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Vrijwilligers van Landschapsbeheer krijgen voorrang.
Opgeven via flevoland@landschapsbeheer.net.

Deze cursus past goed in de hernieuwde belangstelling voor het maaien met de zeis. Bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaibeheer van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis. En wat is er mooier dan het gras maaien terwijl je de vogels hoort zingen en de bijen hoort zoemen?