Landschapsbeheer Flevoland

14 december 2016
 

De ‘Beerboor’ pakt reuzeberenklauw aan

De ‘Beerboor’ pakt reuzeberenklauw aan

De ‘Beerboor’ pakt  reuzeberenklauw aan

Technasium-leerlingen uit klas 2 van RSG Slingerbos/Levant hebben afgelopen schooljaar van de gemeente Zeewolde de opdracht gekregen een gereedschap te ontwikkelen dat de wortels van de reuzenberenklauw kan aanpakken.

Bestrijding reuzeberenklauw
Een goede manier om de wortels van deze uitheemse, woekerende plant door te snijden, is er (nog) niet. In sommige natuurgebieden worden speciale schapenrassen ingezet om de berenklauw op te eten. De gemeente Zeewolde bestrijdt de metershoge plant door te maaien, maar de plant komt snel terug. 

Beerboor
De leerlingen zijn in het voorjaar aan de slag gegaan. Uiteindelijk is de ‘Beerboor’ van de leerlingen Koen, Jordi, Arend en Rick als beste beoordeeld. Hun oplossing is een soort grondboor. De koker met een mes erin verpulvert met een draaibeweging de penwortel van de reuzenberenklauw. 

Prototype
Landschapsbeheer Flevoland heeft het idee van de leerlingen doorontwikkeld tot een prototype. Eind november hebben de leerlingen met Jan Nagel van Landschapsbeheer en John de Vries van de gemeente Zeewolde de ‘Beerboor’ getest.  En met succes: de wortel van de reuzenberenklauw werd aan stukken gedraaid. Nu is het afwachten of deze stukgedraaide wortels in het voorjaar niet meer gaan uitlopen.