Landschapsbeheer Flevoland

9 maart 2015
 

Het ritme van de natuur bepaalt het werk van de groene vrijwilligers

Het ritme van de natuur bepaalt het werk van de groene vrijwilligers

Alleen al bij Landschapsbeheer Flevoland zijn een kleine 4000 groene vrijwilligers actief in het landschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Het vrijwilligerswerk is inmiddels onmisbaar. Veel plant- en diersoorten zijn er van afhankelijk. De werkzaamheden van de groene vrijwilligers variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en van het maaien van orchideeënlandjes tot het tellen van beverburchten. In 2015, het jaar van de groene vrijwilliger, zet Landschapsbeheer Flevoland regelmatig een vrijwilligersgroep in het zonnetje. Allereerst twee vrijwilligersgroepen uit Dronten.

In het dorpsbos in Biddinghuizen is altijd genoeg te doen. Hier hebben dankzij het werk van vrijwilligers een aantal saaie bosranden op het eiland plaatsgemaakt voor een gevarieerde struikenrand waarin allerlei dieren een plekje vinden. Het eiland wordt al tien jaar elke maand door een groep van zo’n vijftien vrijwilligers kleinschalig en natuurvriendelijk beheerd. Het mes snijdt zo aan twee kanten: de bewoners worden op een leuke en actieve manier betrokken bij hun directe leefomgeving en de natuur op het eiland wordt zo versterkt. Reden voor de gemeente Dronten om dit soort projecten te financieren.
 
Ook in Swifterbant helpt een vaste groep enthousiaste vrijwilligers maandelijks mee aan het onderhoud van het Swifterbos. Er wordt die middagen hard gewerkt en ook veel gelachen. Marten Taal, één van de vrijwilligers vertelt: “We zetten ons in om het bos op een natuurvriendelijke manier te onderhouden. Hierdoor ontstaat er meer variatie en meer ruimte voor planten en dieren. De werkzaamheden zijn heel afwisselend. Bomen zagen, snoeien, takkenrillen maken, de poel opschonen. We doen het allemaal. Het ritme van de natuur bepaalt het ritme van ons werk.
Ik heb gemerkt dat je door regelmatig in het bos te werken, je ook echt anders gaat kijken naar je omgeving. Je ziet gewoon meer. En je ziet ook echt het effect van wat je doet. Afgelopen winter bekeken we een takkenril die we een jaar eerder hadden gemaakt. In de takkenril hadden zich inmiddels twee egeltjes gevestigd. Dat is toch geweldig?
Je hebt er niet veel voor nodig. Een paar laarzen of oude bergschoenen is voldoende. Ik zou iedereen dan ook op willen roepen: Wil je het ook eens proberen? Kom dan eens langs op de derde maandagmiddag van de maand. Ik garandeer je dat je met een tevreden gevoel weer naar huis gaat."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland,
Lodewijk van Kemenade, 0320-294939.