Landschapsbeheer Flevoland

24 april 2015
 

Japanse duizendknoop: if you can’t beat them, eat them

Japanse duizendknoop: if you can’t beat them, eat them

Japanse duizendknoop is een plantensoort die steeds verder in Flevoland oprukt en meer dan manshoog kan worden. Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die plaatselijk alle inheemse planten kan overwoekeren. Deze plant is vrijwel niet te bestrijden als hij eenmaal ergens groeit. Wat niet zo bekend is dat deze plant eetbaar is. Je maakt hem klaar zoals rabarber. 
 
De beste tijd om Japanse duizendknoop te oogsten is nu. Op dit moment komen de stengels uit de grond tussen de verdorde stengels van het jaar ervoor. Ze lijken wel een beetje op asperges. Alleen de kleur is anders, ze zijn groen met rood. De stengels zijn het beste te oogsten als ze maximaal 25 cm hoog zijn. In stukjes snijden en 20 minuten koken in water met suiker. Het is familie van de rabarber en de smaak lijkt daar ook wel op. Ook het kookvocht is lekker. Je laat het simpelweg afkoelen, zeven, even in de koelkast en dan is de verfrissende limonade klaar. Op onze facebookpagina staat een lekker recept.
Op internet zijn allerlei gezondheidsclaims over de Japanse duizendknoop te vinden. Het zou zelfs helpen om af te vallen….

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende vaste plant met stevige wortelstokken en een lange stengel van 0,5-3 m lang met zijtakken en 5-12 cm grote bladeren. In de winter sterft de plant bovengronds af. De stengel is opgebouwd uit holle compartimenten, zoals bij bamboe. De plant bloeit in augustus en september met trossen crèmewitte bloempjes.
De plant heeft een enorme groeikracht. Hij verdringt daarbij de andere kruiden en struiken. De Japanse duizendknoop wordt daarom internationaal tot de honderd meest expansieve exoten gerekend. Doordat er geen insecten van de plant leven, is een begroeiing die door Japanse duizendknoop wordt gedomineerd voor vogels volslagen oninteressant. Een duizendknoop-vegetatie is in ecologisch opzicht armer dan een maïsakker.
Door de Japanse duizendknoop te oogsten verdwijnt de plant niet. Maar als je de plant vaak afsnijdt (om te eten), groeit hij wel langzamer en verspreidt hij zich minder. ‘If you can’t beat them, eat them’.

Fijn als u waarnemingen in Flevoland van deze woekeraar door wilt geven. Gebruik daarvoor ons informatievel ‘Bestrijding invasieve exoten’ via www.landschapsbeheer.net/webwinkel. Meer informatie kunt u krijgen bij Lodewijk van Kemenade, kemenade@landschapsbeheer.net.