Landschapsbeheer Flevoland

7 december 2012
 

Landschapsbeheer bouwt otterholt in Flevoland

Landschapsbeheer bouwt otterholt in Flevoland

Op donderdagmiddag 13 december gaan vrijwilligers en medewerkers van Landschapsbeheer Flevoland voor het eerst een schuilplaats voor otters bouwen in de buurt van Schokland. Dit past in het project van Landschapsbeheer Flevoland om de Noordoostpolder aantrekkelijker en veiliger te maken voor de otter. De ervaring met het bouwen van een otterschuilplaats is vorig jaar tijdens een werkbezoek in Engeland opgedaan.

Zo’n tien jaar nadat de otter in de Weerribben werd geïntroduceerd, vinden we de otter af en toe in Flevoland. Het volgen van gezenderde dieren leidde naar het Kuinderbos, Voorsterbos en de omgeving van Urk. In het Natuurpark Lelystad is een wilde otter opgedoken die gecharmeerd lijkt te zijn van het opgesloten vrouwtje.

Vraag is hoe we ervoor kunnen zorgen dat otters zich hier thuis voelen en een veilig en prettig leefgebied vinden.
Tijdens een werkbezoek aan Engeland hebben vrijwilligers en medewerkers van Landschapsbeheer geleerd waar de grootste kans is om ottersporen te vinden en hoe je ze kunt herkennen. Duidelijke verhogingen direct nabij het water zijn favoriet om een ‘vlag’ achter te laten. Te denken valt aan een overhangende tak of een steen die iets scheef ligt. Richels onder bruggen zijn ook in trek bij passerende otters. Afgelopen maanden is er volop gezocht naar otterspraints (uitwerpselen), heel herkenbaar aan hun geur van gemaaid gras met een vleugje vis. En met resultaat, er lopen en zwemmen otters in Flevoland.
Om te voorkomen dat net als vorig jaar in de Noordoostpolder otters in het verkeer omkomen, wil Landschapsbeheer in overleg met de betrokken instanties met enkele aanpassingen de trekroutes voor de otter aantrekkelijker en veiliger maken. Voldoende beschutting en hoge begroeiing langs de tochten is daarbij ook van belang. Het bouwen van kunstmatige otterschuilplaatsen langs de vaarten en in potentiele leefgebieden past daarom prima binnen dit project.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lodewijk van Kemenade 0320-294939 of via kemenade@landschapsbeheer.net


 

Projecten