Landschapsbeheer Flevoland

14 juli 2015
 

Oeroude stobbe gevonden in natuurstrook Van Werven in Biddinghuizen

Oeroude stobbe gevonden in natuurstrook Van Werven in Biddinghuizen

 

De gevonden stobbe is van een grove den. Hij is geworteld in het Pleistocene zand en was in eerste instantie afgedekt door circa 80 cm klei. Deze klei is in 2005 verwijderd en toen dit voorjaar de zodenlaag, die bovenin het zand groeide, weg is geschraapt, kwam de stobbe voor het eerst sinds duizenden jaren bloot.

De gevonden boomstronk kan zeer oud zijn, wel 6000 tot 7000 jaar. Dan is de stobbe even oud als het stobbenveld bij de Stobbenweg in Biddinghuizen, dat tevoorschijn kwam toen de polder droogviel. Het zou echter ook kunnen dat de stobbe uit het begin van de jaartelling stamt. In 1960 is eiken- en dennenhout in de buurt van Dronten gevonden. Dat eikenhout werd door middel van de koolstofmethode gedateerd rond het jaar 0. De verklaring hiervoor, was dat er mogelijk een eiland in het Flevomeer heeft gelegen, waardoor deze bomen langer droog stonden en zo beschermd waren tegen het wassende water en uiteindelijk de afzetting van klei bovenop het zand waarin de bomen wortelden.

Kortom, wat wel zeker is dat de stobbe van een grove den is, die er heeft gestaan totdat de zeespiegel zodanig steeg dat het Flevomeer ontstond en later de Zuiderzee. Flevoland heeft eigenlijk maar een korte periode onder water gestaan en deze mooie vondst laat dat zien.