Landschapsbeheer Flevoland

5 juni 2013
 

Oeverzwaluwwand succesvol

Oeverzwaluwwand succesvol

Bijna alle 180 nestgaten van de oeverzwaluwwand Zeewolde zijn bezet door paartjes oeverzwaluwen. Eind maart werd de laatste hand aan deze oeverzwaluwwand gelegd en twee maanden later blijkt de wand een schot in de roos.

De gemeente Zeewolde ontwierp in 2012 de oeverzwaluwwand nabij de kruisig Kringloop-Gelderse Weg als een aanvulling op de Blauwe Diamant. Begin 2013 was de wand zo goed als gereed. Alleen de betonnen gaten in de wand moesten nog met zand opgevuld worden zodat de oeverzwaluwen er zelf nestgangen in konden graven. Jongeren van de Basisz hadden deze klus eind maart op zich genomen zodat de wand net voor de terugkeer van de oeverzwaluw uit de Sahel klaar was.

Enkele weken later bleek dat de eerste oeverzwaluwen de wand gevonden haddenen met het graven van nestgangen waren begonnen.Nu twee maanden later blijken bijna alle 180 nestgangen bewoond. Alleen een paar gaten onderin bieden nog plaats voor een nieuw paartje. De ouders vliegen af en aan om hun jongen te voorzien van voedsel. Dit voedsel bestaat vooral uit muggen die door de vogels in de vlucht gevangen worden. De oeverzwaluw jaagt meestal boven water, soms in grote groepen. Binnenkort zullen de eerste jongen alweer uitvliegen en zullen de ouders proberen nog een tweede legsel te starten.

Wilt u zelf de oeverzwaluwen eens bekijken en genieten van de wolk vogels die langs de wand en over het water scheert? Het beste zicht op de vogels heeft u aan de zijde van de Kringloop.Tijdens de burendag op 21 september willen bewoners van de wijk Horsterveld de wand weer vullen zodat de wand meteen weer gereed is voor het broedseizoen 2014.