Landschapsbeheer Flevoland

16 november 2015
 

Otter actief rond Lelystad

Otter actief rond Lelystad

De laatste weken worden veel sporen van de otter gevonden rond Lelystad. Meerdere vrijwilligers van het ottermeetnet melden de vondst van keutels uit hun telgebied, aldus Landschapsbeheer Flevoland.

Het zoeken naar sporen van de otter vindt in Nederland in de periode oktober-maart plaats. Een periode dat de otter veel sporen achterlaat en een periode waarin de oevers voor de vrijwilligers makkelijk bereikbaar zijn. Dit betekent dat het inzicht in de verspreiding van de otter in de periode april-september minimaal is en de start van het telseizoen daarmee een periode vol verrassingen is.

Sinds 2012 zijn er otters actief in de gemeente Lelystad, maar dat concentreerde zich sterk op Natuurpark Lelystad en Oostvaardersplassen.  Daarbuiten werden wel sporen gevonden maar vaak erg marginaal.
In het nieuwe ottertelseizoen worden veel sporen gevonden langs de Ecozone aan de Lage Vaart, de Oostervaart, in het Zuigerplasbos en Natuurpark. Beelden van camera’s bevestigen deze waarnemingen. Uit  de Oostvaardersplassen zijn  geen waarnemingen meer gemeld na de vondst van een overreden dier afgelopen augustus.
Onduidelijk is hoeveel otters er precies lopen rond Lelystad. Uit DNA-analyses, die in opdracht van de Provincie Flevoland zijn verricht, bleek dat er in 2014-2015 een mannelijk dier in de Oostvaardersplassen zat en een vrouwelijk dier in het Natuurpark.  Gezien de grote actieradius van de otter kunnen de sporen van bijvoorbeeld het Zuigerplasbos en Natuurpark Lelystad allemaal door één dier zijn gemaakt.
Om meer inzicht te krijgen in het aantal dieren dat in Lelystad rondloopt zijn de vrijwilligers van het ottermeetnet nu op zoek naar  verse poep’, of in vaktermen spraints, zodat zij een goed DNA-monster kunnen verzamelen. 
Daadwerkelijk een otter zien blijkt in de praktijk lastig. De dieren zijn vooral in de nacht actief en daarnaast ook nog schuw.