Landschapsbeheer Flevoland

8 december 2015
 

Veilige passage voor de otter

Veilige passage voor de otter

Vrijwilligers van Landschapsbeheer Flevoland hebben 7 december planken aangebracht onder een duiker bij de Praamweg in Lelystad zodat de otter de weg veilig kan passeren.

Het aantal otters neemt toe in Lelystad. Hoewel het lastig is om het aantal precies te bepalen wordt geschat dat er nu 2-3 otters rond de stad aanwezig zijn. De dieren hebben een groot leefgebied en leggen ’s nachts makkelijk 20 km af. Door de hoge mobiliteit is de kans dat ze aangereden worden ook hoog. In Nederland wordt jaarlijks een derde van alle dieren overreden.

Het nemen van maatregelen, om verkeersslachtoffers onder otters te voorkomen, zijn daarom noodzakelijk. Otters kunnen uitstekend zwemmen maar verplaatsen zich het liefst lopend. Als een watergang een weg kruist en het dier kan niet lopend onder de weg door is de kans groot dat de otter toch via de weg oversteekt. Het aanleggen van een otterplank in een betonnen duiker zorgt ervoor dat de otter minder geneigd is om de weg over te steken.

Vrijwilligers van Landschapsbeheer Flevoland constateerden dat de otter regelmatig het Hoofddiep bezocht en daarmee ook de Praamweg passeerde. Deze duiker had nog geen otterplank. Reden om er een otterplank aan te leggen. Gewapend met boormachine, beugels en planken doken de vrijwilligers afgelopen maandag onder de brug om deze planken aan te leggen. Aan het eind van de dag was er een veilige passage voor de otter ontstaan.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland, Jeroen Reinhold, 0320-294939.