Landschapsbeheer Flevoland

10 juli 2017
 

Zeisbrigade helpt vrijwilligers Swifterbant

Zeisbrigade helpt vrijwilligers Swifterbant

In Swifterbant helpt een vaste groep enthousiaste vrijwilligers maandelijks mee aan het onderhoud van het Swifterbos. Er wordt die middagen hard gewerkt en ook veel gelachen. De werkzaamheden zijn heel afwisselend. Bomen zagen, snoeien, takkenrillen maken, de poel opschonen. Het ritme van de natuur bepaalt het ritme van het werk. Ook op maandag 17 juli.

Nu het zomer is, moet er worden gemaaid. Dat doen de vrijwilligers met de zeis. Met de zeis zie je wat je maait en kun je gemakkelijk om een orchidee heen maaien. Met een bosmaaier of maaimachine is dit lastig. Ook dieren in het gras hebben een veel grotere kans om te vluchten. Het maaien met een zeis is bovendien milieuvriendelijk. En ook heel prettig voor de vrijwilligers: een zeis maakt geen herrie, je hoort de vogels fluiten en de bijen zoemen. De zeis snijdt het gras kort af, het maaisel blijft lang en is gemakkelijk af te voeren. In Swifterbant wordt het gebruikt om broeihopen voor de ringslang te maken.

 

Zeisbrigade komt helpen

Komende week krijgt de groep hulp van de zeisbrigade. Een groep enthousiastelingen, die de afgelopen jaren de cursus ‘maaien met de zeis’ bij Landschapsbeheer Flevoland hebben gevolgd en helemaal de smaak te pakken hebben. Bijna wekelijks trekken ze er in deze tijd van het jaar op uit om op verzoek in Flevoland te maaien. Iedereen, ervaren of nog onervaren, is welkom om mee te doen met de zeisbrigade. Ook de vrijwilligers in Swifterbant kunnen extra helpende handen gebruiken, gewoon een keertje of elke maand, net wat u uitkomt. Kom daarom eens langs komende maandagmiddag om te kijken of dit werk wat voor u is. Grote kans dat u met een tevreden gevoel weer naar huis gaat.

http://landschapsbeheer.net/agenda/bericht/swifterbant-dorpsbos/430