Landschapsbeheer Flevoland

 

Wildcamera: handig en vooral ook leuk

Herken je dit? ’s Morgens zijn er vetbollen uit de tuin verdwenen er ligt er een drol op het gras. Hoor je vanuit je bed allerlei snuivende geluiden vanuit je tuin komen? Dat maakt nieuwsgierig wie er ’s nachts rondscharrelt. Zelfs als je een kenner bent, is het lastig om te herkennen welke dieren er ’s nachts voorbij zijn gekomen. Zeker als ze geen duidelijke sporen achterlaten.

Maar om nou de hele nacht op te blijven en naar de donkere tuin te turen? Dat is niet echt aanlokkelijk en bovendien ontgaat het meeste je waarschijnlijk. Een wildcamera kan uitkomst brengen: terwijl je op één oor ligt, doet de camera het werk.

Foto’s en filmpjes
Wildcamera’s hebben een bewegingssensor die de camera activeert. Afhankelijk van de instelling worden foto’s en/of korte filmpjes gemaakt. Films geven vaak de meeste informatie om het dier te herkennen, een dertigtal seconden is daarvoor vaak ruim voldoende.

De tijd tussen de beweging en de start van de camera is cruciaal. Trage camera’s registreren vaak lege beelden of nog net het puntje van een staart. Bij de aankoop van een camera is dit dus een aandachtpunt. Wij zijn bij Landschapsbeheer zeer tevreden over de Bushnell Natureview Cam Essential HD wildcamera. Zo tevreden, dat een aantal medewerkers ook privé deze camera heeft aangeschaft.

Staat er iets op?

Het uitlezen van de Simkaart is altijd spannend. Staat er iets op? De poes van de buren wist je waarschijnlijk al, maar dat er een egel rondscharrelde onder de struiken? Vaak zal er op filmpjes helemaal niets bijzonders te zien zijn (alleen een sfeervolle opname van een nachtelijke tuin). Ook als je deze tips ter harte hebt genomen. Je kan je dan alleen maar afvragen wat de camera heeft geactiveerd. Een bewegend grassprietje, een nachtvlinder, een spinnenweb voor de sensor? Of toch die bunzing?

Het blijft een mysterie. Behalve als even later de camera weer wordt geactiveerd, misschien wordt het ‘geheimzinnige’ dier dan toch nog betrapt.
Ook overdag kan het heel verrassend zijn wat er in je tuin gebeurt als je er niet bent.

Wij hebben inmiddels veel leuke filmpjes van wildcamera’s in tuinen in Lelystad.

Landschapsbeheer Flevoland gebruikt de camera's ook voor onderzoek naar otters en marterachtigen.